torsdag 9. april 2015

Kunnskapsformidling i Månefjellene

Dagene på Mitandi humper og går. Jeg er godt over halvveis i oppholdet og har lært en masse. Men hvorfor er jeg egentlig her? Hva er det jeg ønsker å bidra med? Kulturforskjeller, språkbarrierer, begrensede ressurser og ulikheter i matvareutvalget gjør det utfordrende å drive kostveiledning på Mitandi Health Centre. Jeg begynner å få en viss oversikt over hva slags mat befolkningen spiser, hva som er tilgjengelig og hvordan maten tilberedes. Dette gjør det lettere å komme med råd angående ernæring, og det er jo dette jeg har lyst til å bidra med: Kunnskap om hvor viktig det er med sunn og variert kost for god helse og utvikling, samt hvordan bakunzofolket kan gå frem for å sikre god ernæring.

Hver tirsdag kommer mødre med småbarn til klinikken for vaksinering. En perfekt anledning for litt kunnskapsformidling! Gravide og barn er særlig utsatte grupper med tanke på ernæring, og det er jo mødrene som har ansvar for matlaging til hele familien. Sykepleier Yona kom nylig med en flott idé om å demonstrere i praksis hvordan mødrene kan tilberede sunn og næringsrik mat som også er rimelig og tilgjengelig. På tirsdag arrangerte vi dermed en matdemonstrasjon hvor vi lagde grøt, bønner og en slags småfisk de har her. Mødrene fikk smake, og var overrasket over at vi valgte å blande ulike meltyper i grøten. Hirse, soya og hvete kombinert gir mye mer næring enn for eksempel ren maisgrøt. Når man i tillegg blander melk og vann blir grøten ekstra næringsrik uten å bli for dyr. Og som en ordentlig fisk- og sjømatfan ble jeg storfornøyd da vi kunne slå et slag for slik en næringsrik og anvendelig matvare. I en fjellandsby som Mitandi er fisk og sjømat den rene luksus, men akkurat denne småfisken kan faktisk de fleste klare å skaffe.

Før vi gikk i gang med kokkeleringa fortalte klinikksjef Andersen om amming; hvordan det gjøres og såklart om alle helsefordelene. Etter dette fortalte Hege og jeg om hygiene, matvarer, næringsstoffer og tilberedningsmetoder mens en dyktig kollega oversatte og forklarte. Yona og mødrene tok seg av matlaginga.




Planlegging og organisering er ikke alltid så lett her i Afrika, men sånn alt i alt er vi fornøyd med demonstrasjonen. Vi nådde ut til mange mødre, og allerede dagen derpå hadde budskapet spredd seg, og vi fikk forespørsel om å komme til ei kvinnegruppe for å snakke om ernæring og helse. I morgen skal arrangementet evalueres, og forhåpentligvis kan vi bruke erfaringen fra dette første arrangementet til å arrangere enda bedre matdemonstrasjoner de kommende tirsdagene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar