Dagene på Mitandi humper og går. Jeg er godt over halvveis i
oppholdet og har lært en masse. Men hvorfor er jeg egentlig her? Hva er det jeg
ønsker å bidra med? Kulturforskjeller, språkbarrierer, begrensede ressurser og
ulikheter i matvareutvalget gjør det utfordrende å drive kostveiledning på
Mitandi Health Centre. Jeg begynner å få en viss oversikt over hva slags mat befolkningen
spiser, hva som er tilgjengelig og hvordan maten tilberedes. Dette gjør det
lettere å komme med råd angående ernæring, og det er jo dette jeg har lyst til
å bidra med: Kunnskap om hvor viktig det er med sunn og variert kost for god
helse og utvikling, samt hvordan bakunzofolket kan gå frem for å sikre god
ernæring.
Hver tirsdag kommer mødre med småbarn til klinikken for
vaksinering. En perfekt anledning for litt kunnskapsformidling! Gravide og barn
er særlig utsatte grupper med tanke på ernæring, og det er jo mødrene som har
ansvar for matlaging til hele familien. Sykepleier Yona kom nylig med en flott
idé om å demonstrere i praksis hvordan mødrene kan tilberede sunn og næringsrik
mat som også er rimelig og tilgjengelig. På tirsdag arrangerte vi dermed en matdemonstrasjon
hvor vi lagde grøt, bønner og en slags småfisk de har her. Mødrene fikk smake,
og var overrasket over at vi valgte å blande ulike meltyper i grøten. Hirse,
soya og hvete kombinert gir mye mer næring enn for eksempel ren maisgrøt. Når
man i tillegg blander melk og vann blir grøten ekstra næringsrik uten å bli for
dyr. Og som en ordentlig fisk- og sjømatfan ble jeg storfornøyd da vi kunne slå
et slag for slik en næringsrik og anvendelig matvare. I en fjellandsby som
Mitandi er fisk og sjømat den rene luksus, men akkurat denne småfisken kan
faktisk de fleste klare å skaffe.
Før vi gikk i gang med kokkeleringa fortalte klinikksjef
Andersen om amming; hvordan det gjøres og såklart om alle helsefordelene. Etter
dette fortalte Hege og jeg om hygiene, matvarer, næringsstoffer og
tilberedningsmetoder mens en dyktig kollega oversatte og forklarte. Yona og
mødrene tok seg av matlaginga.
Planlegging og organisering er ikke alltid så lett her i
Afrika, men sånn alt i alt er vi fornøyd med demonstrasjonen. Vi nådde ut til
mange mødre, og allerede dagen derpå hadde budskapet spredd seg, og vi fikk
forespørsel om å komme til ei kvinnegruppe for å snakke om ernæring og helse. I
morgen skal arrangementet evalueres, og forhåpentligvis kan vi bruke erfaringen
fra dette første arrangementet til å arrangere enda bedre matdemonstrasjoner de
kommende tirsdagene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar