torsdag 16. april 2015

Torsdag er graviditetsdag

Det er torsdag formiddag og på Mitandi Health Center III samler gravide kvinner seg sammen i den nye kvinne-barn-bygningen. Ei vekt og et blodtrykksapparat står klart og på et undersøkelsesrom sitter jordmor Robina med registreringsbøker og forskjellige medisiner. Det er den ukentlige dagen for graviditetskontroller. WHO anbefaler minst fire graviditetskontroller for alle, som et av flere tiltak for å redusere mødre- og barnedødelighet.

Når tilstrekkelig mange er ankommet og Robina er klar, begynner hun med en felles samling. Det handler om fødselsplanlegging og generell helseopplysning, og temaer fra ernæring til familieplanlegging blir tatt opp. Etterfølgende kommer de inn etter tur til Robina som undersøker bryster, forsterstilling og lytter til fosterets hjerterytme. Terminsdato fastlegges etter symfyse-fundusmål og siste menstruasjonsdag, og det utdeles jerntabletter og folsyre. De som er i andre og tredje trimester må svelge tre anti-malariatabletter og en Mebendazole (ormemiddel). Gravide er i ekstra risiko for å få malaria, og både malaria, jernmangel, dårlig ernæring og innvolsormer bidrar til anemi, som øker risikoen for å dø av postpartum blødning med opp til 25 %. På verdensplan skyldes rundt 40 % av mødre-dødsfall postpartum blødning.

Alle blir testet for HIV, og de som er positive får spesiell oppfølgning for å hindre smitte fra mor til barn. WHO anbefaler stivkrampevaksinasjon til alle gravide, men vaksinasjonen må oppbevares kaldt og på Mitandi HC har vi ingen kjøleskap. Alt registreres i klinikkens registreringsbok og på et helsekort som kvinnene har fått utdelt.

Og så unge de er! Mange er tenåringer, og de som har rundet 30 har gjerne født 5-6 barn! Det er viktig å motivere kvinnene til å følge graviditetskontrollene, til å føde på klinikken, og oppfordre til familieplanlegning, men Robina forteller meg at hun ofte føler hun taler for døve ører. Statistikken vi har sett på viser at antall kvinner som føder på klinikken tydelig falt etter at brukerbetaling ble gjenninført. En periode ble utgiftene dekket av en amerikansk organisasjon (Baylor), og kvinnene kunne komme og føde gratis. Nå må de betale ca 10$. Men graviditetskontrollene er helt gratis, og er et viktig redskap for å redusere dødelighet under graviditet og fødsel samt dødeligheten for nyfødte - som i denne delen av verden fremdeles er skremmende høy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar