torsdag 26. mars 2015

Regntid er malariatid

Det er regntid, altså malariasesong. Det merkes på klinikken, hovedparten av de innlagte pasientene har malaria. Mitandi ligger på 1850 meters høyde, der folk bor på og lever av de fruktbare åsryggene som strekker seg ned mot lavlandet fra Rwenzorifjellene. Det har normalt ikke vært mye malaria her, så folk flest er ikke immunisert etter gjentatte infeksjoner opp gjennom bardommen som en ser i områder der malariamyggen er tilstede hele året. Der vil det først og fremst være barn og gravide som blir så syke av malaria at de søker helsehjelp. Her får vi inn pasienter i alle aldre.

Ei ung kvinne har akkurat fått satt opp første dose kinin.
Matte i blikket og pakket inn under tykke tepper kommer de med klager over hodepine, tretthet, smerter og feber. Barn får ofte hoste og diaré, jeg vet ikke helt hvorfor. Vi bruker en malaria-hurtigtest, og noen ganger også blodutstrykning som undersøkes i mikroskop. Dårlige pasienter blir innlagt til intravenøs behandling med Kinin. Sukkertilskudd er viktig, både fordi malariainfeksjonen gir hypoglykemi og fordi medisinen i seg selv øker kroppens sukkerbehov. Som regel virker medisinen effektivt, etter noen få doser har pasienten fått nytt liv i blikket og sitter oppreist i senga og sludrer med medpasienter og familien - for familien er alltid med. Ingen ligger alene forlatt i sykesenga, det sitter alltid et eller annet familiemedlem ved siden - som deler smerten, usikkerheten og lidelsen som følger med det å være syk.
For meg som er vant til et helt annet helsesystem er det lett å fokusere på alt som mangler her. Mulighetene til å stille en riktig diagnose er få, og det er dypt frustrerende. Jeg er oppdratt i et system med mange ressurser, der diagnostisering har høy prioritet. I en lav-ressurssetting som denne må prioriteringen være annerledes. Det handler om å gjøre medisinsk hjelp tilgjengelig i områder der bl.a. dårlige veier og manglende transporttilbud gjør avstanden til sentraliserte sykehus lang. Jeg kan se meg rundt og bli helt forundret over hvor mye som faktisk lykkes her! På Mitandi HC reddes daglig menneskeliv. Mange pasienter ville dødd av malaria uten behandlingen de får her. Kvinner ville dødd av blødning etter fødsel, nyfødte barn av sepsis og små barn av lungebetennelse og diaré, tilstander som kan behandles med små ressurser, nettopp på en klinikk som Mitandis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar